Kuchnia

desery

Truskawkowa pyszność

składniki:
500gr maskarpone
125ml. ajerkoniak
50gr. cukru
1 cukier waniliowy
250 ml. śmietanki 30%
50ml. rumu lub wódki
płatki migdałów
kakao lub czekolada gorzka do posypania
truskawki około 500gr.
przygotowanie:
mascarpone zmieszać z ajerkoniakiem, cukrem i cukrem waniliowym. Ubić śmietankę i delikatnie zmieszać z masą serową.
Truskawki(zostawić kilka do dekoracji)zmiksować z cukrem waniliowym. Pozostałą część pokroić na połowy i zalać rumem lub wódką co kto lubi (kilka w całości zostawić do dekoracji jak na zdjęciu).
Kłaść do kielichów warstwami masa serowa-zmiksowane truskawki-masa serowa. Ozdobić deser wg. uznania, ja kładę truskawki w rumie, posypuje płatkami migdałów. Do posypania kakao lub czarna czekolada.
SMACZNEGO!
więcej przepisów na moim blogu:
gotowanie-z-beata.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation