Kuchnia

warzywa

Zupa krem szpinakowa z roszponką i nutką cytryny

Składniki:
150g świeżego szpinaku
spora garść roszponki
2 ziemniaki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 litr bulionu drobiowego
1/2 szkl. śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz


Obrane cebule i ziemniaki pokroić w kostkę i chwilę smażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać szpinak i roszponkę i dusić pod przykryciem 5-7 min. Następnie zalać gorącym bulionem i gotować na niewielkim ogniu 20-25 minut pod przykryciem. Obrać czosnek i przecisnąc przez praskę, dodać sok z cytryny oraz śmietanę i całość zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiarteczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation