Kuchnia

kulinaria

Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i migdałami
Składniki
makaron tagliatelle (użyłam kolorowego), 250 gram
filet z kurczaka, 1 pojedynczy
płatki migdałów, 3 łyżki
szalotka, 1 mała
czosnek, 3 ząbki
śmietana kremówka (30%), 250 mililitrów
starty cheddar, 2-3 łyżki
gałka muszkatołowa, szczypta
bazylia, 6 dużych liści
curry, 1 łyżeczka
sól, biały pieprz
olej z pestek winogron, 3 łyżki

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.

2. Filet pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na 2 łyżkach oleju. Przełożyć na talerz.

3. Na suchej patelni uprażyć migdały. Przełożyć do miseczki.

4. Na 1 łyżce oleju zarumienić szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Wlać kremówkę. Dodać przyprawy i migdały. Gotować, aż sos delikatnie zgęstnieje. Wrzucić cheddar i wymieszać. Dorzucić kurczaka. Gotować 2 minuty. Na koniec wymieszać dokładnie z makaronem i posiekaną bazylią
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation