Design

Design

Lody snickers

Składniki na kostkę czekoladową:
100g czekolady mlecznej
szczypta soli
30g orzeszków ziemnych solonych
40g masła


Orzeszki zmiażdżyć w moździerzu lub drobno posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Dodać sól, orzeszki i dobrze wymieszać. Małe prostokatne naczyńko wyłozyć papierem do pieczenia i wylać na nie masę czekoladową. Schłodzić bardzo dokładnie w lodówce najlepiej przez noc.


Składniki na masę lodową:
250 ml mleka
250 ml śmietany 30-36%
3 czubate łyżki masła orzechowego (ja zmieliłam orzeszki solone ziemne z odrobinką masła na papkę)
3 żółtka
3 łyżki białego cukru
1/3 szkl brązowego cukru

Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzatkiem. Żółtka ubić z 3 łyżkami białego cukru na jasna puszystą masę. W rondelku zagotować mleko, 125 ml śmietanki kremówki i brązowy cukier. Zdjąć z ognia i przez chwilkę przestudzić. Jeszcze gorące wlewać do ubitych żółtek cały czas miksując.
Następnie z powrotem przelewamy do rondelka i mieszając drewnianą łyżką podgrzewamy całość ok 1-2 minuty do czasu, aż masa zacznie gęstnieć i będzie ładnie przylegała do łyżki (nie dopuścić do zagotowania by uniknąć zważenia się masy). Zdjąć z ognia i dodać masło orzechowe. Wystudzić najlepiej przecz kilka godzin lub całą noc w lodówce.
Następnego dnia ubijamy pozostałe 125ml kremówki na sztywno i dodajemy do masy lodowej. Przelewamy ją do maszyny do lodów a dalej postępujemy wg instrukcji. Na koniec dodać posiekaną wcześniej przygotowaną czekoladę. Wymieszać. Przelać do pojemnika i zamrozić. (ja dodatkowo kilka kostek zostawiłam do posypania lodów z wierzchu).
Można też przygotować lody bez maszyny. Należy jednak pamiętać by kilkakrotnie podczas zamrażania przemieszać je by uniknąć skamienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation