Kuchnia

Pysznie i zdrowo...

Razowa tarta z brokułami

Dla 6 osób (tarta o średnicy 24 cm)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 jajko
100g jogurtu greckiego light (3%t.)
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli

Farsz:
250g chudego sera twarogowe
100g jogurtu greckiego light (3%t.)
2 jaja
1 średni brokuł
10 sztuk pomidorków koktajlowych
3 plastry chudej szynki z kurczaka
sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, oregano
2-4 ząbków czosnku ( w zależności od preferencji)
* tartę można opcjonalnie posypać 2 łyżkami tartego Parmezanu, nie przybędzie straci swoich dietetycznych walorów a zyska na smaku i aromacie

Sposób przygotowania:

Mąkę włożyć do miski. Jajko wymieszać z jogurtem i oliwą, a następnie dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kulkę i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i następnie wyłożyć nią naczynie do tarty (najlepiej silikonowego, którego nie trzeba dodatkowo smarować tłuszczem). Ciasto na całej powierzchni nakłuć delikatnie widelcem. Piec przez 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika do ostygnięcia.
Brokuł ugotować na półtwardo (ok. 8-10 minut), następnie podzielić na różyczki. Pomidorki przekroić na pół. Szynkę pokroić w paski. Do miski rozbić jajka i roztrzepać. Dodać do nich ser, jogurt, drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy. Na dno tarty wyłożyć brokuły, wylać na nie masę serową, a na wierzchu ułożyć połówki pomidorków oraz pokrojona szynkę. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation