Kuchnia

gotowanie

Krokiety z kapustą i grzybami

http://img15.imageshack.us/img15/4091/jakzrobickrokietyzkapus.jpg

Składniki Na Farsz:

1 słoik o poj. 900 ml kapusty kiszonej (850-870 g netto)
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
0,5 kg pieczarek
2 średnie cebule
2-3 łyżki oleju/oliwy do smażenia
1 łyżka majeranku
1 łyżka oliwy z oliwek (jeśli ktoś lubi tłuściejszy farsz)
sól
pieprz




Składniki Na Naleśniki *:

0,5 l pełnotłustego mleka
0,5 l wody niegazowanej
2 jajka
ok. 400 g (nie więcej!) mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżki soli
2 łyżki oleju
olej do smażenia

* z tej porcji wyszło mi 15 bardzo dużych naleśników (smażonych z patelni Tefal o śred. 32 cm; być może inne patelnie będą potrzebowały większej ilości mąki w cieście)



Składniki Dodatkowe:

2 duże jajka
domowa bułka tarta do obtaczania




Przygotowanie Farszu:

Kapustę kiszoną ugotować pod przykryciem do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić (1. jeśli użyjemy zwykłego garnka, należy kapustę zalać wodą dla całkowitego przykrycia, a po ugotowaniu odcedzić; 2. jeśli użyjemy szybkowaru należy kapustę zalać 250 ml wody jak nakazuje instrukcja szybkowara, a po ugotowaniu zalać zimną wodą i po chwili odcedzić kapustę, pozostawiając ją samą na sitku - dłuższe leżakowanie kapusty w wodzie, pozbawi ją kwasowości) i wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie.
Ostudzić.
Poszatkować na mniejszą kostkę pieczarki.
Posiekać cebulę.
Rozgrzać tłuszcz.
Zeszklić cebulę.
Dodać pieczarki.
Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy woda z patelni prawie całkowicie wyparuje.
Kapustę kiszoną mocno odcisnąć w dłoni z nadmiaru wody.
Posiekać drobno.
Dodać do pieczarek.
Wymieszać.
Dodać majeranek.
Dodać oliwę.
Doprawić solą i pieprzem (powinno być średnio słone i dosyć pikantne).




Przygotowanie Naleśników:

Wszystkie składniki na naleśniki za wyjątkiem oleju do smażenia zmiksować ze sobą.
Rozgrzać taką ilość oleju, aby pokryła całą patelnię.
Polać cienką warstwę ciasta naleśnikowego na mocno rozgrzaną patelnię.
Usmażyć naleśnika z obu stron zapiekając go na prawie największym płomieniu (zakładając, że ten pierwszy naleśnik zawsze nie wychodzi, odkładamy go na bok lub do zjedzenia, ale dzięki jego smażeniu uzyskaliśmy bardzo rozgrzaną i śliską patelnię.
Następne naleśniki smażyć w ten sam sposób (z tym że kolejne będą już udane) bez wyłączania płomienia (chyba że odchodzimy od pieca na dłużej niż 3-4 min., wtedy musimy patelnię rozgrzewać na nowo), co drugie smażenie nalewając kilka kropel oleju na patelnię. Należy pamiętać, że przed każdym nabieraniem ciasta naleśnikowego na chochlę, musimy najpierw ciasto zamieszać dwa razy, ponieważ na spodzie zawsze osiada się mąką i ciasto bez zamieszania może nie mieć jednolitej konsystencji na całej powierzchni.
Pierwszy naleśnik wykładamy na talerz, a pozostałe jeden na drugi.
Po usmażeniu wszystkich naleśników, nałożyć talerz takiej samej wielkości górą do dołu na ostatniego naleśnika i trzymając oba talerze, przewrócić je tak, aby te pierwsze usmażone znalazły się do góry.




Przygotowanie Początkowe Krokietów:

Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (na naleśniki smażone na mojej patelni nakładam ok. 3 czubate łyżki farszu).
Dwa równoległe boki składać do środka, ale w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, ponieważ w takim wypadku uzyskamy zbyt dużo naleśnika w jego środkowej części po złożeniu.
Następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.





Przygotowanie Końcowe Krokietów:

Każdy krokiet obtoczyć z każdej strony w jajku.
Obtoczyć w bułce tartej.
W takiej postaci można krokiety przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni i przed podaniem bezpośrednio smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na średnim płomieniu (pod przykryciem, jeśli krokiety zostały wyciągnięte z lodówki) do uzyskania lekko brązowej lub złocistej skorupki. Krokiety możemy również zamrozić w panierce, a następnie odmrożone smażyć na oleju lub zamrozić usmażone w panierce, rozmrozić, a następnie podgrzać w mikrofalówce lub na oleju i na bardzo małym płomieniu.
Podawać solo, z ketchupem lub barszczem czerwonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation