Kuchnia

kulinaria

Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym
Składniki:

6 udek kurczaka

Glazura:

8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki miodu
2 łyżki whisky
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka mąki ryżowej lub ziemniaczanej

Wykonanie:

Przygotowuję glazurę: cebulę i czosnek drobno kroję, dodaję sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Mieszam z delikatnie posolonymi udkami i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Wyjmuję udka z glazury i piekę w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, około 1 i 1/2 godziny, w 200℃, kilka razy przewracając.
Pozostałą glazurę gotuję około 5 minut, w razie potrzeby zagęszczam mąką. Udka podaję z młodymi ziemniaczkami z wody lub ryżem, polewając ugotowaną glazurą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation