Kuchnia

Kulinaria

Makaron z kurkami
Składniki (na 2 osoby):

250 g makaronu (tagiatelle lub linguine)
3 duże garście kurek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
½-1/3 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, sok z cytryny do doprawienia
Kurki opłukać i oczyścić z leśnych pozostałości. Na patelni na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, wycisnąć ząbek czosnku, wrzucić grzyby (w całości lub jeśli duże pokrojone na mniejsze kawałki), doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut do momentu aż sok z grzybów nieco odparuje.

Wlać śmietankę, wymieszać z grzybami i pogotować około 5 minut, aby śmietanka trochę zgęstniała. Dorzucić posiekaną natkę, wymieszać.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z sosem kurkowym. Doprawić wedle uznania sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation