Kuchnia

dietetycznie

Dietetyczne drożdżowe ciasto

250 g mąki
3 żółtka
¾ szklanki chudego mleka
20 g drożdży
50 g masła
7 łyżek cukru (ewentualnie słodzik)
szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże oraz łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, żółtka, cukier. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski i razem wyrabiać ciasto. Wyrabiać dokładnie kilka minut, by ciasto było puszyste. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Warto od czasu do czasu skusić się na niskokaloryczne słodycze. Pozwolą one choć na chwilę zapomnieć o diecie, nie przybierając przy tym na wadze.

A wiecie jaką skarbnicą zdrowia jest drożdżówka? Zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, łagodzą objawy stresu oraz wpływają na dobry nastrój. Poza tym pełno w niej sodu, potasu, zawiera magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, miedź, mangan. Drożdżowe ciasto obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację. Tak więc - na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation