Pyszne letnie desery z mąką orkiszową i orzechami

Lato to czas, kiedy najchętniej sięga się po lekkie i świeże desery. Smak oraz aromat dojrzałych owoców sprawiają, że to właśnie one dominują w słodkich wypiekach i innych przysmakach. W przygotowywaniu owocowych smakołyków doskonale sprawdzą się mąka orkiszowa oraz orzechy. 

W ostatnich latach mąka orkiszowa coraz częściej zastępuje zwykłą mąkę pszenną, stanowiąc alternatywę o delikatnie orzechowym smaku. Z tego powodu w przepisach często łączy się ją z orzechami. Jakie owocowe desery możesz przygotować z tym wyjątkowym duetem?

Crumble, czyli owoce pod orkiszową kruszonką

Jedną z ulubionych letnich przekąsek są owoce zapiekane pod kruszonką. Historia crumble sięga prawdopodobnie czasów II wojny światowej, kiedy z braku dostępu do wielu produktów spożywczych sięgano po to, co było pod ręką. Do dziś crumble cieszy się niesłabnącą popularnością. Przepisy różnią się między sobą, co daje dużą dowolność w doborze składników. Podstawą są owoce – jabłka, wiśnie, śliwki – które mieszasz z niewielką ilością cukru i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na owoce nakładasz kruszonkę przygotowaną z mąki orkiszowej, masła, cukru, posiekanych orzechów i ewentualnie cynamonu. Całość pieczesz przez około pół godziny.

Wszystkie niezbędne składniki do przygotowania crumble znajdziesz w Auchan. Mąka orkiszowa jest na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sypkie-i-produkty-zbożowe/mąka/mąka-orkiszowa/4727

Gofry orkiszowe z owocami

Obok lodów, gofry to deser, który nieodłącznie kojarzy się z latem. Możesz je przygotować w nieco zmodyfikowanej wersji – zamiast zwykłej mąki pszennej użyj mąki orkiszowej. Połącz ją z mlekiem, jajkami, proszkiem do pieczenia i odrobiną oliwy. Chochlą nakładaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Gofry podawaj z jogurtem lub bitą śmietaną, mieszanką sezonowych owoców oraz posypką z orzechów.

Ciasto orkiszowe z owocami

Podczas letnich spotkań rodzinnych w domu lub ogrodzie, ciasta owocowe – z truskawkami, malinami, śliwkami czy jabłkami – robią furorę. Może to być ciasto ucierane, w którym wszystkie składniki mieszasz, a na koniec układasz pokrojone owoce. A jeśli masz więcej czasu, możesz przygotować ciasto drożdżowe – najpierw robisz zaczyn, a następnie wyrabiasz ciasto ręcznie i czekasz, aż wyrośnie. Potem przekładasz ciasto do formy, na nim układasz owoce (możesz dodać do nich orzechy) i posypujesz kruszonką z mąki orkiszowej, masła i cukru.

Jeśli potrzebujesz składników, możesz je kupić online w sklepie Auchan. Orzechy znajdziesz w sklepie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/bakalie/orzechy/2240

Orkiszowe naleśniki z owocami

Są dania, które można podawać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Zaliczają się do nich naleśniki orkiszowe. W słodkiej wersji stanowią doskonałą letnią przekąskę. Przygotowanie ciasta nie różni się od klasycznego, jedyną zmianą jest zastąpienie mąki pszennej mąką orkiszową. Reszta składników pozostaje niezmienna – mleko, jajka, woda, ewentualnie odrobina cukru lub cynamonu. Po wymieszaniu składników nakładasz cienką warstwę ciasta na patelnię i krótko smażysz z każdej strony. Naleśniki smarujesz jogurtem, twarogiem lub serkiem mascarpone, układasz świeże pokrojone owoce i posiekane orzechy. Na koniec zwiń i podawaj.

To zaledwie kilka propozycji, a na blogach kulinarnych znajdziesz ich znacznie więcej. Nie musisz sztywno trzymać się receptur – owoce smakują wyśmienicie w różnych wariantach. Kiedy zabraknie ci składników, swoją spiżarnię uzupełnisz podczas zakupów w sklepie: https://zakupy.auchan.pl/.

by
Poprzedni wpis Następny wpis