Kuchnia

Zdrowe jedzonko

http://pamietnikwegetarianki.wordpress.com/tag/muffinki/
Składnki (na ok 10 babeczek)
suche
• szklanka mąki z cieciorki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżka przyprawy do piernika
• szczypta soli
mokre
• 4 małe jajka (lub 3 większe)
• 4 czubate łyżki masła orzechowego
• 2-3 łyżki miodu (dałam dwie łyżki, ale jeśli lubicie słodsze wypieki, polecam trzy)
dodatkowo
• 3 średnie marchewki
• dowolne bakalie (u mnie garść orzeszków ziemnych, garść słonecznika i garść jagód goji, można pominąć)
Przygotowanie
W misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce mieszamy mokre – prawdopodobnie przyda się mikser, bo masło orzechowe jest dość gęste. Następnie wlewamy morke składniki do suchych i mieszamy do połączenia. Dodajemy marchewkę startą na drobnej tarce i ewentualnie bakalie i ponnownie mieszamy. Gdyby masa była za gęsta (tzn. jeśli nie da rady wmieszać całej mąki), można dodać kilka łyżek dowolnego mleka lub wody (ja dałam odrobinę mleka sojowego).
Masę przekładamy do foremek (silikonowych lub posmarowanych olejem) i pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation