Kuchnia

zupy

Hiszpańska zupa rybna

Składniki na 1.5 litra wody:

600 g filetów z mintaja lub podobnej ryby
owoce morza
100g przecieru pomidorowego
pół szklanki białego wina
kilka ząbków czosnku
natka pietruszki
oliwa (jeśli ma być mniej dietetycznie)
śmietana do zup (j.w.)
przyprawy: sos rybny (lub sól), tabasco, koncentrat rybny (niekoniecznie), pieprz
Czas przygotowania: 30 minut

Filety kroimy w kostkę, jak kto lubi. Wygodniej jest to zrobić, gdy nie są całkiem rozmrożone.
Kroimy również czosnek.
Na oliwie podsmażamy krótko owoce morza i czosnek. Etap ten można pominąć, jeśli zupa ma być bardziej dietetyczna. Wówczas wszystkie składniki (bez oliwy, rzecz jasna) od razu lądują w garnku z wodą.
Jeśli używamy mrożonki, przed smażeniem lepiej ją rozmrozić i odlać wodę (lub dolać potem do zupy).

Dolewamy wino i trochę odparowujemy.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy ze dwie minuty.
Gotujemy wodę. Ja, jak widać, żeby nie brudzić dwóch naczyń, od razu smażyłem w garnku teflonowym i po prostu dolałem do niego wodę.
Zasadniczo powinno się przygotować wywar rybny, a droga na skróty polega na dodaniu koncentratu rybnego. Nawet to nie jest konieczne, jeśli użyjemy owoców morza wysokiej jakości (czyt. nie mrożonych).
Gdy zacznie wrzeć, dodajemy rybę.
Dodajemy sos rybny i tabasco. Wedle uznania. Oryginalnie zupa ta jest zdecydowanie pikantna.
Gotujemy 10-15 minut.
Jeżeli ktoś nie boi się przytyć albo już przytył i mu nie zależy, może dodać do zupy śmietanę. Ujedwabia to smak i łagodzi działanie tabasko.
Posypujemy natką i podajemy z kieliszkiem białego wina.
Opcjonalnie można dodać grzanki lub nawet grzanki z serem, co jednocześnie odsyła do niebytu dietetyczność całego przedsięwzięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation