Kuchnia

Desery i Słodkości

Mini serniczki z konfiturą porzeczkową


Składniki na ciasteczkowy spód:

100 g pełnoziarnistych herbatników
2 łyżki rozpuszczonego masła


Składniki na masę serową (9 sztuk):

450 g kremowego twarogu
6 kopiastych łyżek cukru pudru
1 małe jajko
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 kropelki olejku waniliowego (opcjonalnie)


Dodatkowo:

9 łyżeczek ulubionej konfitury, lub owoców (u mnie kwaśna konfitura porzeczkowa - szczerze polecam)



Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 st.

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasteczka kruszymy - najlepiej przy pomocy wałka ;) i łączymy z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno papilotek i dociskamy.

Składniki na masę serową mieszamy za pomocą łyżki i wlewamy na masę ciasteczkową. Na górę kładziemy po jednej łyżeczce konfitury.

Wkładamy blaszkę do nagrzanego do 180 st piekarnika.

Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100-110 st i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Po tym czasie studzimy serniczki w otwartym piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy zupełnie - wciąż w blaszce, bo te maluchy są tak delikatne na ciepło, że lubią się odkształcać ;)

Wystudzone mini serniczki są już praktycznie gotowe, ale polecam schłodzić przed podaniem w lodówce przez około 30 min - będą cudownie kremowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation