Kuchnia

ciasta

Jabłkowe ciasto z suszonymi morelami


" Cudownie wilgotne ciasto dzięki dodatkowi tartych jabłek. Z delikatną cytrynową nutą i słodyczą suszonych moreli. Ciasto, które można łatwo i szybko przygotować na jesienno - zimowy podwieczorek do gorącej herbaty. A tak naprawdę, to można je upiec zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota."


Składniki:


1/2 kg jabłek
250 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
2 jajka
150 g suszonych moreli
sok i skórka z 1 cytryny


Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Morele pokroić na małe kawałki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny, morele, jajka i tarte jabłka.Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 st. C.
Jeszcze gorące ciasto posmarować podgrzaną konfiturą z moreli, lub gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation