Kuchnia

Kuchnia

Herbatniki kakaowo-czekoladowe

Składniki:
230 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
4 czubate łyżki kremu czekoladowego do pieczywa lub 160 g rozpuszczonej czekolady
6 łyżek cukru pudru
175 g dobrego, miękkiego masła
szczypta soli

Przygotowanie:
Z podanych składników wyjdzie nam ok. 40 herbatników. Masło ucieramy w misce mikserem, dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą jasną masę. Dodajemy kakao, sól, krem czekoladowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystko ładnie się połączy. Dosypujemy mąkę i ręką zagniatamy szybko ładne, lśniące ciasto, które po chwili zacznie odchodzić od rąk, będzie gładkie i przyjemne w dotyku. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej przez folię, bo ciasto jest bardzo delikatne i lekko klejące. Wycinamy najlepiej okrągłe kształty, bo podczas pieczenia lekko ciastka rozjeżdżają się na boki i trudno otrzymać kanciaste kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na blasze do przestygnięcia, po chwili możemy je przełożyć na kratkę, żeby ostygły całkowicie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation