Kuchnia

nie mięsko

Zupa dyniowa z chili i miętą.

KREMOWA ZUPA DYNIOWA
przepis na 2 porcje:
1 szklanka domowego bulionu warzywnego
2 szklanki dyniowego puree (przepis tutaj)
garść listków mięty
kawałek papryczki chili
1/4 łyżeczki indyjskiego curry
garść pestek dyni
sól morska
pieprz

Podgrzewamy bulion, dodajemy puree z dyni i zagotowujemy. W tym czasie siekamy drobno miętę i papryczkę chili. Ilość papryczki zależy od naszej tolerancji ostrości i samej papryczki.
Przyprawiamy zupę solą morską, szczyptą pieprzu i curry. Dodajemy miętę i chili, gotujemy pięć minut na malutkim ogniu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Zupę podajemy posypaną uprażonymi pestkami dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation