Kuchnia

ciacha, ciasteczka

Wymiary blachy na ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej: 24x28 cm



Składniki na ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej:



1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
6 łyżek kakao
1/2 szklanki dowolnych bakalii



bita śmietana:


500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
kilka kostek startej gorzkiej czekolady




Przygotowanie ciasta czekoladowego z kaszy jaglanej:



Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie.


Do ostygniętej kaszy dodajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i sodę.


Całość blendujemy niemal na gładką masę.


Do ciasta wsypujemy kakao i bakalie.


Dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 75 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Zimne ciasto smarujemy przygotowaną bitą śmietaną
i obsypujemy czekoladą.



Smacznego!!!

Obżarciuch: Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation