Kuchnia

Niebanalnie- orientalnie

Ekspresowa kaczka po pekińsku

(dla 2 osób)

2 piersi z kaczki (po 150 g),
4 łyżki sosu hoisin,
1 ogórek,
mały pęczek dymki,
naleśniki mandaryńskie lub pszenne tortille

Umyte piersi kaczki smażymy na rozgrzanej suchej patelni teflonowej po 5 minut z każdej strony, najpierw skórą do dołu - wytopi się z niej trochę tłuszczu, dzięki czemu nie trzeba będzie dodawać oleju. Przekładamy mięso na blachę skórą do góry, nacieramy sosem hoisin i pieczemy 30 minut w temp. 200°C. Ogórka kroimy w cienkie słupki, dymkę - w paseczki, upieczoną kaczkę - w cienkie plastry. Podgrzewamy naleśniki. Kaczkę i wszystkie dodatki podajemy osobno. Każdy z biesiadników zawija sobie w naleśniki kawałki kaczki, ogórka oraz dymki, i macza w sosie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation