Kuchnia

Niebanalnie- orientalnie

Kawałki indyka marynowane w miodzie i limonce

Składniki:

1 filet z indyka, 200 g groszku cukrowego, 2 cebule dymki, kawałek świeżego imbiru ok. 2 cm, pół łyżeczki chili, pół szklanki bulionu, 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej, olej arachidowy do smażenia

marynata: 1 duży ząbek czosnku, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki sosu sojowego, sok z połowy limonki, 1 łyżeczka przyprawy do potraw orientalnych, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej



Filet z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na niewielkie plasterki. Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć do niej pokrojonego indyka i dokładnie wymieszać, aby wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Groszek cukrowy opłukać i osuszyć, dymkę pokroić w skośne talarki, imbir obrać i pokroić w cienkie słupki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego i smażyć partiami kawałki indyka na dużym ogniu przez kilka minut do zrumienienia. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wok umyć, ponownie rozgrzać w nim 2 łyżki oleju arachidowego, wrzucić pokrojony imbir, chili i groszek cukrowy. Smażyć ok. 3 minuty cały czas mieszając. Po 3 minutach dodać mięso, pokrojoną dymkę i wlać bulion. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dodać do woka. Wszystko razem smażyć jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.
http://smakolykikoraliki.blog.pl/2014/10/14/kawalki-indyka-marynowane-w-miodzie-i-limonce-z-groszkiem-cukrowym/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation