Kuchnia

zasłoikowane,zakręcone

Pomysłowe Pieczenie: Domowy ketchup
Składniki:

5 kg pomidorów

1 czerwona papryka

1/2 selera

2 marchewki

4 średnie cebule

4 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1 papryczka chili

150 ml octu jabłkowego

120 g cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżeczki startego imbiru

4 łyżeczki mielonej papryki

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1 łyżka ziaren gorczycy

1/2 łyżeczki ziela angielskiego

3 liście laurowe



Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Marchewkę i seler obieramy ze skórki i również kroimy na kawałki.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę a następnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do cebuli wyciskami czosnek i wrzucamy papryczkę chili. Podsmażamy przez kilka sekund. Dodajemy paprykę, marchewkę i seler. Dusimy warzywa przez 10 minut a następnie dodajemy pomidory. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Przetarte pure ponownie umieszczamy w garnku i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję ketchupu. Całość ponownie przecieramy przez sito. Sprawdzamy smak i doprawiamy solą i pieprzem. Ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy. Po otwarciu przechowujemy w lodowce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation