Kuchnia

Kulinaria

Granita owocowa – przepis

Może być truskawkowa, jagodowa, malinowa lub mieszanka owoców

Do przygotowania granity potrzebne nam będą

2 szklanki wody

3 – 4 łyżki cukru

1/2 kg owoców – truskawek, malin, jagód, mieszanki owoców

Jak przygotować granitę owocową

Gotować wodę i cukier w rondelku, aż powstanie lekki syrop. Owoce umyć w chłodnej wodzie, odłożyć kilka do dekoracji. Resztę odsączyć i zmiksować w blenderze. Wymieszać z ostudzonym syropem i w plastikowym pojemniku umieścić w zamrażalniku. Wyjąć po 30 – 45 minutach. Granita powinna mieć konsystencję topniejącego śniegu. Przełożyć do wysokiej szklanicy lub kieliszka. Udekorować pozostałymi owocami oraz listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation