Kuchnia

desery

Składniki
Masa śmietanowa
1 paczka marcepanu
2 łyżki żelatyny
660 ml śmietany kremówki
3 białka
2 łyżki cukru pudru
1. Na parze ubić białka z cukrem (na garnku z lekko gotującą się wodą kładziemy metalową miskę, w której znajdują się białka. Ubijamy je na sztywno, a następnie dodajemy cukier).
2. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Czekamy, aż spęcznieje i wstawiamy na ok. 5-10 sekund do mikrofali do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną dodajemy do ciepłych białek.
3. Marcepan rozdrabniamy na miałką masę (najpierw rękami, a później dobrze jest go dokładnie rozdrobnić mikserem.)
3. Rozdrobniony marcepan wkładamy do białek, mieszamy. Masę chłodzimy.
4. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z koniecznie schłodzonymi i już nieco ściętymi białkami z marcepanem.
Masa czekoladowa - Chocolate ganache
2 czekolady gorzkie
100 ml śmietany kremówki
1. Kremówkę podgrzewamy. Dodajemy czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia się obu składników.
2 biszkopty kakaowe:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki krupczatki
2 łyżki kakao z wiatrakiem
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
+
1 gorzka czekolada do przystrojenia ciasta (opcjonalnie)
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Dodać 4 łyżki cukru i cukier waniliowy.
2. Żółtka rozbić z 2 łyżkami cukru i kakao.
3. Do białek dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać (na najniższych obrotach miksera lub ręcznie np. łyżką.)
4. Podzielić ciasto na 2 formy. (W przypadku braku dwóch identycznych form, dobrze jest podzielić składniki na pół przygotować każde ciasto przed samym pieczeniem - żeby nie opadła piana z białek.
5. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 15-17 minut.
Składanie:
biszkopt kakaowy
chocolate ganache
biszkopt
masa śmietanowa
czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej - esy-floresy (opcjonalnie)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation