Kuchnia

pieczenie,pasztety

Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

mięso mielone wieprzowe
500 g
mięso mielone wołowe
500 g
Sos borowikowy Knorr
1 opak
suszone grzyby
20 g
woda
300 ml
wędzone śliwki
150 g
jajka
2 szt
majeranek
masło
1 łyżka

Krok 1
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – krok 1
Grzyby namocz w wodzie na około 20 minut, a następnie odcedź. Potem zalej je 300 ml wody i zagotuj.
Krok 2
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – krok 2
Zagotowane grzyby odcedź, posiekaj i wrzuć z powrotem do grzybowego bulionu.
Krok 3
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – krok 3
Dodaj sos Knorr oraz majeranek.
Krok 4
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – krok 4
Połącz oba rodzaje mięsa mielonego z jajkami i wyrób masę
Krok 5
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – krok 5
Śliwki pokrój w cienkie paski i dodaj do mięsa wraz z grzybowym sosem.
Krok 6
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – krok 6
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż równo masę mięsną i posyp majerankiem oraz bułką tartą. Piecz w 180 °C przez 45 minut. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry np. z młodymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation