Kuchnia

coś na ząb

Wykwintne czosnkowe krewetki z natką pietruszki i chili na makaronie

Składniki na 4-5 porcji:
- 500g świeżych nieobranych krewetek (ok. 250g obranych)
- 250g makaronu (np. z fasoli Mung, ryżowego)
- 50ml białego wina wytrawnego (można pominąć, leż nadaje wspaniałego aromatu)
- 40g masła
- 1 papryka
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 szczypty chili w proszku
*opcjonalnie: sok z cytryny

Jeżeli używamy mrożonych krewetek, musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania.
Jeżeli używamy krewetek nieobranych, musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę (filmik jak to zrobić, znajdziecie tutaj), a następnie przy pomocy noża wykonujemy nacięcie wzdłuż "karku" krewetki, po zewnętrznej, wypukłej jej stronie i dokładnie wyjmujemy czarną, niekiedy bezbarwną żyłkę (jelito) z całej długości krewetki. Ogonki krewetek pozostawiamy (jedynie w formie dekoracji, nie jemy ich).
Jeżeli używamy obranych krewetek, sprawdzamy, czy są dokładnie oczyszczone (wykonujemy nacięcie i sprawdzamy czy jelito jest usunięte). Jeżeli kupiliśmy krewetki bez ogonków - nie przejmujmy się, one są tylko do dekoracji.
Paprykę kroimy w jak najmniejszą kosteczkę, natkę siekamy, a czosnek kroimy w jak najcieńsze plasterki. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni roztapiamy 20g masła wraz z czosnkiem. Gdy masło całkowicie się roztopi, zmniejszamy ogień, a na patelnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i kładziemy krewetki na jednym boku, smażymy ok. 1,5-2 minuty. Po tym czasie dolewamy wina i zwiększając delikatnie ogień czekamy na jego odparowanie. Następnie zmniejszamy ogień, przewracamy krewetki na drugą stronę, posypujemy chili i smażymy ok. 1,5-2 minuty. Na koniec dodajemy 20g masła, posiekaną natkę pietruszki, delikatnie, lecz dokładnie mieszamy i podajemy wraz z makaronem. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jemy ze smakiem, nie zjadając ogonków.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation