Kuchnia

mniam! fit na słodko

Składniki:

100 g kaszy jaglanej
2 szklanki/400 ml mleka kokosowego (użyłam mleka z puszki)
1 szklanka wiórek kokosowych
3/4 szklanki migdałów
pół szklanki daktyli (dodałam świeże daktyle)
laska wanilii (opcjonalnie)
3 łyżki Amaretto (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsypać do garnka i prażyć przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać mleko kokosowe i laskę wanilii i gotować na wolnym ogniu około 20 min, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy pokrojone na kawałki daktyle i 3/4 wiórek kokosowych – całość blendujemy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Migdały mieliny na proszek (ja użyłam młynka do kawy), wsypujemy do miski z kaszą, dodajemy Amaretto i dokładnie mieszamy. Odstawiamy całość na pół godziny po czym formujemy kuleczki. Do każdej pralinki wkładamy jednego całego migdała. Po zrobieniu pralinek każdą z nich obtaczamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation