Kuchnia

Gotowanie... Krok po kroku

Fire Roasted Corn Guacamole

Niesamowity pożar Roasted Guacamole Corn!
Idealny sos np do nachos-ów, chipsów itp.

Składniki:
2 dojrzałe awokado, usunąć z skórki
1/4 szklanki przygotowane pico de gallo - salsa ze świeżych pomidorów
1 świeża kukurydza
1 papryczka jalapeno
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
2 duże ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka soli
czarny pieprz do smaku


Krok po kroczku:
Opiekamy kukurydze i papryczke jalapeno nad ogniem (albo na piecu gazowym lub na ruszcie), aż pęcherze beda "zwęglone" na wszystkich stronach (Nie spalone!). Ochłodzić kilka minut, wyciąć kukurydze z kolby ale jeszcze nie dodawać do sosu.

Tak samo postępujemy z jalapeno (opiekamy, przekrawamy na pół... uwaga! nie usówać nasionek) i też jeszcze nie dodajemy do sosu

Pokroić awokado lub rozmiażdżyć. Ja używam Molcajete (molkachete - to rodzaj moździerza ze skały wulkanicznej, która nadaje specyficzny smak rozcieranym w nim potrawom. Jeśli nie ma molcajete zwykły moździerz też się nada) Następnie wymieszać z pico de gallo (ale nie na miazge)

Czas na naszą prażoną jalapeno. Dodaj zmielona Jalapeno oraz nasionka, świeży sok z limonki, sól, kolendrye, pieczoną kukurydzę, zmielony czosnek i pieprz.


Podawać z ogromnym stosem chipsów, nachosów itp nie zapomnijmy o czymś do picia ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation