Kuchnia

kuchnia

Składniki:

500 g mąki
200 g puree z dyni
1/2 szklanki mlek + 50 ml mleka
2 jajka
80 g masła
30 g drożdży
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
płatki migdałów
Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 1/2 łyżki cukru, mieszamy z 50 ml letniego mleka i 1 łyżką mąki. Zaczyn przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie masło gotujemy z mlekiem. Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszysta masę. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, wlewamy jajka oraz ciepłe, ale nie gorące mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki mieszamy.



Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk (w oryginalnym przepisie jest podane 500 g mąki, ja tej mąki musiałam użyć więcej, ponieważ ciasto bardzo kleiło się do rąk, co mogło być spowodowane inną gęstością purée z dyni niż to użyte w przepisie). Miskę z ciastem przykrywamy ścierką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godz.



Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce w większych odstępach i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy płatkami migdałów.



Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation