Kuchnia

Obiadowo

Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem – Bullio

500 g ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki)
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia

Farsz:

200 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
50 g sera typu feta
1 mała cebula
szczypta soli
szczypta pieprzu

placki-z-ziemniakow-nadziewane-szpinakiem-3

Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i dokładnie ugnieść za pomocą ugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć przy pomocy praski. Wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania jednolitej, nielepiącej się konsystencji.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać mrożony szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Dodać sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i rozdrobnioną fetę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę na średnim ogniu (farsz powinien być dość gęsty).

Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Przy pomocy szklanki (użyłam szklanki o średnicy 8 cm) wykroić kółka z ciasta. Na każdy placek potrzebujemy dwóch wykrojonych kółek. Na wykrojony placek kłaść łyżkę farszu, przykrywać drugim plackiem, a brzegi dociskać palcami (żeby dokładnie się skleiły).

Placki smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, do lekkiego zbrązowienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation