Kuchnia

ciasta

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Składniki
Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe

Pianka cappuccino:
110g cappuccino czekoladowego
1 galaretka cytrynowa
16 g cukru waniliowego
500 g śmietany 30%

150 g masy krówkowej kakaowej
1 łyżka likieru czekoladowego

Forma 24 - 26 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w temp. 180 stopni 30 minut. Po schłodzeniu ściąć ostrym nożem odstającą skórkę.
2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć usunąć szypułki i pokroić lub lekko rozgnieść. Jeżeli bardzo kwaśne dodać trochę cukru, ja nie dawałam. Garnek z truskawkami postawić na ogniu i podgrzewać. Zmiksować blenderem i do gorących wsypać galaretki truskawkowe. Dokładnie wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.
3. Biszkopt włożyć do formy w której był pieczony. Masę krówkową lekko podgrzać, wymieszać z likierem i rozsmarować na biszkopcie.
4. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki.
5. Cappuccino wsypać do miski i zalać 1/4 szkl gorącej wody. Wymieszać i schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody.
6. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać zimne cappuccino i zimną ale płynną galaretkę. Krótko zmiksować i wylać na zastygnięty mus truskawkowy. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation