Kuchnia

KUCHNIA

Cepeliny z mięsem (kartacze)

Składniki - ciasto:

2 kg ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
Sól

Składniki - farsz mięsny:

800 g mięsa wieprzowego
Duża cebula
2 ząbki czosnku
1 kajzerka
50 ml mleka
Przyprawy: majeranek, sól, pieprz

Składniki dodatkowe:

100 g boczku
1 cebula
Śmietana

Farsz: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do zmielonego mięsa wieprzowego. W międzyczasie bułkę kajzerkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij z płynu. Następnie łączymy razem wymienione składniki i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy przyprawami i odstawiamy na bok.

Ciasto na cepeliny z mięsem: 1,5 kg ziemniaków obieramy i gotujemy do momentu, aż zmiękną. Po ugotowaniu musimy odstawić je na chwilę, żeby ostygły, po czym przeciskamy je przez praskę.

Pozostałe 0,5 kg ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Przez bawełnianą ścierkę odciskamy wodę i tarciznę je do ugotowanych wcześniej ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy na jednolite ciasto.

Do osobnego garnka nalewamy wodę, dodajemy do niej sól i zagotowujemy.

Formowanie kartaczy: Z wyrobionego ciasta ziemniaczanego formujemy płaski, podłużny placek, w którego środek nakładamy farsz mięsny. Rogi placka zlepiamy ze sobą i tworzymy kształt kluski. Uformowane cepeliny z mięsem wrzucamy do osolonej, wrzącej się wody.

Gotujemy przez 20 minut. Gotowe kartacze polewamy usmażonym boczkiem i cebulką, które dodatkowe podkreślą smak całej potrawy. Jeżeli szukasz czegoś, co uzupełni danie, całość polej kwaśną śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation