Kuchnia

Truskawki

Przepisy MACIEJA ZIENIA, 4 sezon, Warszawa - oficjalna strona programu Ugotowani

Zmysłowy duet




Migdałowa kruszonka


Składniki:

100 g mąki
100 g masła
100 g cukru
100 g płatków migdałów
150 g truskawek
100 g malin



Sposób przygotowania:



Mąkę, masło i cukier rozcieramy w rękach do uzyskania kruszonki. Następnie łączymy z migdałami. Połowę kruszonki wykładamy na dno żaroodpornych miseczek, następnie układamy truskawki, maliny i posypujemy resztą kruszonki. Całość zapiekamy około 15 min. w temperaturze 170˚C. Gotowy deser podajemy z pianką z szampana.


Pianka z szampana


Składniki:

160 g cukru
160 ml wody
210 ml szampana
sok z jednej limonki
6 g żelatyny w listkach



Sposób przygotowania:


Żelatynę moczymy w zimnej wodzie z lodem przez około 30 min. 160 ml wody wraz z cukrem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko ciepłej wody z cukrem dodajemy odciśniętą żelatynę i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy szampana oraz sok z limonki. Przelewamy do syfonu, do którego wkręcamy trzy naboje, po wkręceniu każdego silnie potrząsamy. Następnie syfon umiesz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation