Kuchnia

food

Mandarynkowa szachownica
PRZYGOTOWANIE 2 GODZINY
PIECZENIE 40 MINUT
SKŁADNIKI NA ŚREDNIĄ BLACHĘ
Biszkopt ›4 jajka ›niepełna szklanka cukru (więcej niż ľ) ›łyżeczka proszku do pieczenia ›szklanka mąki pszennej
Krem pomarańczowy ›kostka masła ›szklanka cukru ›szklanka śmietany 12% ›2 galaretki pomarańczowe ›6 mandarynek
Masa śmietanowa ›200 ml śmietany kremówki ›opakowanie cukru waniliowego ›opakowanie śmietanfiksu › herbatniki

Biszkopt: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masą. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do jajek. Średnią blaszkę natłuścić, wysypać tartą bułką. Wlać ciasto, piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Krem pomarańczowy: masło stopić w rondlu z cukrem i śmietaną, wsypać galaretki i wymieszać tak, aby galaretki się rozpuściły, przestudzić.
Na ostudzonym biszkopcie rozłożyć cząstki mandarynek, zalać kremem, wstawić do lodówki (na 1 godzinę). Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietanfiksem, wyłożyć na krem pomarańczowy. Na wierzchu rozłożyć herbatniki tak, aby utworzyły szachownicę. Przybrać cząstkami mandarynek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation