Kuchnia

Potrawy

Lasagne ze szpinakiem


do swojej lasagne (składniki dla 3-4 osób) użyłam:

500 g szpinaku (może być świeży lub zamrożone liście, rozdrobniony się nie nadaje)
150 g sera typu feta
2 duże ząbki czosnku
11 płatów makaronu do lasagne (8×16 cm)
100 ml śmietanki kremowej
3 łyżki kwaśnej śmietany ( np. 18%)
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki ostrej papryki
1 mały ząbek czosnku
1/4 ( lub do smaku) łyżeczki soli


Szpinak opłukać i wrzucić do gotującej się wody na minutę, następnie odsączyć. Mrożony szpinak można rozmrozić wsypując go do garnka i trzymać pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż cały się nieco ociepli. Szpinak przełożyć do miski i wymieszać z dwoma dużymi, startymi ząbkami czosnku.Można delikatnie posolić choć nie polecam – feta jest wystarczająco słona.
Arkusze makaronu wrzucać do gotującej się wody ( po 3-4 sztuki) i mieszać co chwila, uważając by się nie posklejały, po dwóch minutach powinny być miękkie. Makaron delikatnie wyłowić i ułożyć obok siebie na blacie. Na każdy płat nakładać po łyżce szpinaku i posypać pokruszoną fetą. Delikatnie zwijać roladki i ustawiać je pionowo w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym*.
Wymieszać śmietankę 30% z kwaśną śmietaną i przyprawami, dodać niewielki, starty ząbek czosnku i zalać sosem gotowe roladki.
Wstawić na średni poziom do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekać 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation