Kuchnia

tarta

Tarta limonkowa z żurawinami

składniki na kruche ciasto:

200g mąki
60g cukru pudru
szczypta soli
100g masła, w temp. pokojowej
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
składniki na krem:

300g serka mascarpone
sok i skórka z 3 limonek
3 jajka
150g cukru
225ml śmietanki kremówki 30%
10g cukru z prawdziwą wanilią (1 opakowanie)
150g suszonych żurawin
dekoracja:

plasterki limonki
kilka suszonych żurawin
cukier puder
Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiać z solą i cukrem. Masło wymieszać z żółtkiem. Na zmianę do masła dodajemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy itd. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i schładzamy 1h.

Wysoką* (!) formę na tartę (24cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na wymiar ciut większy niż forma, przełożyć placek do foremki, wyrównać krawędzie i docisnąć. Schłodzić ok. 30 minut w zamrażarce. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy suchy ryż/fasolę. Pieczemy 15 minut w 180st.C. Ściągamy papier z ryżem/fasolą. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut - do momentu aż spód również się zezłoci. Ciasto wyciągamy. Temp. skręcamy do 140st.C.

*na 4 cm, ewentualnie tortownica albo większa forma na tartę.

Przygotowujemy krem: Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Serek miksujemy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, jajkami - krótko, tylko do połączenia składników - na koniec łączymy z ubitą śmietaną.

Na podpieczonym spodzie układamy równomiernie suszone żurawiny, przelewamy krem i pieczemy ok. 35-45 minut w 140st.C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, dekorujemy kilkoma żurawinami i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation