Kuchnia

ciasta

składniki:
4 żółtka
75g cukru
100ml likieru amaretto, możemy zastąpić go koniakiem lub brandy (ja użyłam brandy)
500g serka mascarpone
200ml zimnej, mocnej kawy
220-250g biszkoptów
2 łyżki kakao

1.Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. dodać 40ml alkoholu i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.

2. do zimnej kawy dodać pozostały alkohol (60ml). połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm lub w niewielkich pucharkach.
gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów resztę namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.

smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation