Kuchnia

NAJLEPSZE PRZEPISY

Kaszanka z lubczykiem na szałwiowym purée

Składniki:

Dobra kaszanka: 2 sztuki
Czerwona cebula: 2 sztuki
Ziemniaki: 300 gram
Fasola mung: 200 gram
Masło: 5-6 łyżek
Lubczyk: pół doniczki
Szałwia: 1/3 doniczki
Sól / pieprz

Wykonanie:

0. Dzień wcześniej namocz fasolkę. Może być mung, ale nie musi.

1. Ugotuj fasolkę do miękkości dodając soli pod koniec. Ugotuj też ziemniaki. Odcedź. Połącz gorące kartofle z fasolką i przykryj pokrywką.

2. W małym rondelku rozgrzej 5 łyżek masła i dodaj posiekaną szałwię. Smaż, aż masło będzie złote.

3. Na patelni, na łyżce masła podsmaż pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Kiedy cebulka zacznie się złocić, dodaj i rozdrobnij kaszankę. Dodaj połowę posiekanego lubczyku. Posól i popieprz. Smaż kilka minut, by podgrzać kaszankę.

4. Palone masło wlej do garnka z purée i dokładnie ugnieć tłuczkiem.

5. Najlepiej za pomocą specjalnego ringu, nałóż warstwę purée, a na nim warstwę kaszanki. Posyp kaszankę posiekanym lubczykiem. Podawaj do dobrego, rzemieślniczego piwa lub innego zacnego napitku.

http://magicznyskladnik.pl/2014/02/kaszanka-z-lubczykiem-na-szalwiowym-puree/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation