Kuchnia

Przepisy

Porzeczkowiec z serem


Masa kakaowa:
½ szkl. wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
¾ szkl oleju

Wszystko zagotować i ostudzić.

Ciasto kakaowe:
5 jaj
½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ww. masa kakaowa

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmniejszyć obroty, dodawać po 1 żółtku. Potem wlewać powoli ostudzoną polewę kakaową a na końcu mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Przelać do blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Piec 45 min w temp 175 st. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.

Masa serowa:
1 kostka masła lub dobrej jakości margaryny
½ kg twarogu półtłustego (3x zmielonego) nie z wiaderka, ale może być kupny już zmielony
6 łyżeczek cukru pudru
2 cukry waniliowe

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce ser cały czas ucierając.

Dodatkowo do przełożenia:
1 duży (450g) słoik dżemu z czarnych porzeczek (zawsze kupuję firmy Łowicz)
1- 2 kubeczki (200-400 ml) kremówki 30-36% + 2 łyżki cukru pudru = śmietanę ubić i dodać cukier puder

PRZEŁOŻENIE

CIASTO – DŻEM – MASA SEROWA – CIASTO – DŻEM – BITA ŚMIETANA
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation