Kuchnia

Makarony

Tagliatelle ze szpinakiem, łososiem i boczkiem
Składniki:

200g tagliatelle
300g mrożonego szpinaku
400g łososia ze skórą
40g boczku pokrojonego w drobne kawałki
1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plastry
2 żółtka
3/4 szklanki śmietanki 30%*
cytryna, pieprz, sól
Zacząć od wstawienia wody na makaron, gotować go ok. 15 minut aby był al dente, w tym czasie na suchej patelni wytopić i zrumienić boczek, zdjąć go a na tłuszczu usmażyć umytego i osuszonego łososia.
Ułożyć skórą do dołu, doprawić solą, pieprzem, wrzucić 3-4 plastry cytryny na patelnię. Smażyć w tej pozycji ok. 5 minut, aż ryba do 3/4 wysokości nie zmieni koloru(widać to po bokach), gdy osiągnie taki stan przełożyć na drugą stronę i dosmażać 1-2 minuty, aby straciła surowość. Łososia zdjąć, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 2-3 minut do zeszklenia, dodać szpinak, porwanego na mniejsze kawałki łososia, doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny.
Żółtka roztrzepać ze śmietanką i zalać wszystko co mamy na patelni, zagotować delikatnie mieszając i dodać ugotowany makaron, dobrze obtoczyć go w sosie i dodatkach(jeśli sos zbyt zgęstnieje dodajcie 1/3 szklanki gorącej wody spod gotowania tagliatelle). Przed podaniem wierzch posypać chrupiącymi kawałkami boczku.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation