Kuchnia

PRZEPISY QLINARNE zupy/kremy

Zupa meksykańska

Składniki:
(porcja dla 4 osób)

3 szklanki bulionu z kurczaka
2 piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 (14.5 oz) puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
1 papryczka chili
1 (14.5 oz.) puszka czerwonej fasoli (odsączonej)
1 (14.5 oz.) puszka kukurydzy (odsączonej)
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
3 szklanki posiekanego sera cheddar
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry + trochę do dekoracji

+ sól i pieprz do smaku
+ bagietka lub inny rodzaj chleba

Przygotowanie:

W dużym garnku doprowadzić 3 szklanki bulionu z kurczaka do wrzenia i dodać piersi z kurczaka. Gotować na średnim ogniu.

W blenderze połączyć paprykę chili, pomidory i czosnek i dobrze zmiksować. Gdy składniki połączą się dolać je do gotującego się wywaru. Wmieszać koncentrat pomidorowy. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę.

W trakcie gotowania zupy wyjąć kurczaka z garnka, umieścić go w osobnym naczyniu i rozdrobnić (użyć w tym celu dwóch widelców). Rozdrobnionego kurczaka włożyć z powrotem do zupy.
Przyprawić całość papryką i dodać sól i pieprz do smaku.

Po około 30 minutach gotowania w małym naczyniu wymieszać 0,5 szklanki śmietany z kilkoma łyżkami gorącej zupy (zapobiegnie to zważeniu się śmietany). Dodać mieszaninę do garnka i dalej gotować.

5 minut przed podaniem dodać do zupy 0,5 szklanki kolendry i 1,5 szklanki sera. Kiedy ser zacznie się topić wyłączyć ogień i serwować.

Nie zapomnij, udekorować swojego dania pozostałym serem i odrobiną świeżej kolendry. Jeść na gorąco z francuską bagietką.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation