Kuchnia

ROLADY

Rolada winogronowa
90 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
2 jajka
1 białko
1 łyżeczka esencji waniliowej
sól
cukier puder do posypania
250 g słodkich białych winogron bez pestek
1 opakowanie (250 g) serka typu mascarpone lub kremowego serka śmietankowego

2 łyżeczki masła do natłuszczenia formy


Przygotuj biszkopt: mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej. Jajka, białko i cukier puder ubij mikserem. Wyłącz mikser i delikatnie wmieszaj mąkę.
Masę przelej do brytfanki o wymiarach ok. 24x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C termoobieg) i piecz 8-10 minut, po upieczeniu biszkopt powinien być sprężysty.
Na czystej ściereczce ułóż arkusz papieru do pieczenia i posyp go cukrem pudrem. Delikatnie wyjmij biszkopt z papierem, na którym się piekł i przełóż do góry dnem na przygotowany nowy papier. Zdejmij z wierzchu ten papier, na którym się piekł. Ciepłe ciasto razem ze ściereczką i papierem zwiń w rulon, zaczynając od krótszego boku. Odstaw do wystygnięcia na 30 minut.
Winogrona umyj i osusz, owoce przekrój na pół. Ser wymieszaj z esencją i cukrem pudrem na jednolitą masę. Delikatnie rozwiń ciasto, placek posmaruj masą serową tak, żeby pozostawić z jednej krótszej strony 2 cm wolnego miejsca. Na farszu rozłóż winogrona i ponownie zwiń ciasto w roladę, ale tym razem już bez ściereczki i papieru. Wyrównaj brzegi i zawiń gotową roladę w pergamin. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Przed podaniem ewentualnie posyp jeszcze raz roladę cukrem pudrem i pokrój ją w plasterki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation