Kuchnia

ROLADY

Naleśnikowe kolorowe szaszłyczki dla dzieci
Składniki
ciasto:
mąka 3 szklanki
mleko 2 szklanki
woda niegazowana 2 szklanki
Jajko 2 sztuki
dodatki dla uzyskania kolorów ciasta:
kurkuma + cynamon (mielone) 2 łyżki
koncentrat barszczu czerwonego 2 łyżki
kakao naturalne extra ciemne 2 łyżki
farsze:
dżem truskawkowy połowa słoiczka
nutella 6 łyżek
serek waniliowy homogenizowany 250 gramów
banan dojrzały 2 sztuki
Etapy przygotowania

1.
Składniki na ciasto dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto, które dzielimy na cztery części. Do jednej dosypujemy kakao - mieszamy, do drugiej kurkumę z cynamonem - mieszamy, do trzeciej dolewamy koncentrat barszczu czerwonego i dosypujemy troszke mąki (około 3 łyżek) - mieszamy. Czwartą część pozostawiamy bez dodatków. Cztery kolory ciasta w miseczkach odstawiamy na 20 minut, by mąka "napęczniała".

2.
Rozgrzewamy patelnię (ewentualnie z olejem, ja nie używam tłuszczu do smażenia naleśników ze względu na patelnię teflonową) i smażymy naleśniki z dwóch stron.

3.
Naleśniki czerwone smarujemy rozgniecionymi bananami, naleśniki kakaowe serkiem waniliowym, naleśniki żółte nutellą, a naleśniki zwykłe dżemem truskawkowym.

4.
Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy na kilka części. Nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation