Kuchnia

przepisy

Wege grochówka

Składniki:
2 litry wody,
2 szklanki łuskanego grochu w połówkach (400 g),
1 cebula,
5- 6 cm białej części pora,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera (60 g),
5 ziemniaków,
3 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
2 łyżeczki papryki wędzonej,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki cząbru,
1 kopiasta łyżka majeranku,
sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Groch dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, pozbywając się powstającej piany. Następnie namoczyć go na 5-8 godzin.
Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę, por i zeszklić.
Dodać wędzoną paprykę, kolendrę, wymieszać, smażyć jeszcze kilka sekund, a następnie dodać namoczony wcześniej groch (bez wody w której się moczył), liście laurowe, ziele angielskie, zalać wszystko 2 litrami wody i gotować.
W międzyczasie pokroić w zgrabną, małą kostkę seler, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i po około 15 minutach kolejno dodawać do gotującego się grochu.
Całość gotować do momentu, aż groch i warzywa będą miękkie (ziemniaki mogą się nieco rozgotować).
Pod koniec dodać starty czosnek, cząber, majeranek, sól i pieprz. W razie potrzeby można dodać jeszcze nieco wody.Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation