Kuchnia

torty i ciasta

#Ciastka #M&M's

Składniki 24 ciastka:
•180 g masła
•3/4 szklanki brązowego cukru
•1/4 szklanki cukru pudru
•1 duże jajko
•2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
•2 szklanki mąki
•2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka sody
•szczypta soli, do smaku
•1 1/2 szklanki mleka czekolady M & M (lub innej odmiany M & M albo wiórki czekoladowe)

Do miski miksera wkładamy masło, cukier, jajko, wanilię i miksujmy na średnich obrotach, aż ciasto będzie lekkie i puszyste, miksujemy około 7 minut. Następnie dodajemy mąki, sodę, sól mieszamy, aż wszystko się połączy. Na początku masa będzie grudowata, dlatego trzeba być cierpliwym! Dodajemy M & Ms i ręką mieszamy. Na deskę wyłożoną papierem do pieczenia układałam niewielkie kulki, formując dłonią lub łyżką do lodów. Kulki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na 5 dni. Ja zostawiłam na noc. Schłodzone kulki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka 8 minut w 180 stopniach, jeżeli chcemy uzyskać miękkie do żucia ciastka. Po upieczeniu przetrzymujemy ciastka w piekarniku przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy na blaszce, ponieważ ciastka są mokre. Nie bójcie się, jeżeli poczujecie że ciastka są zbyt miękkie, one muszą takie być. Po wystudzeniu są lekko wilgotne i ciągnące się w ustach.





*Ciastka możemy upiec też przez około 15 minut, jeżeli chcemy, by ciastka były bardzo kruche.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation