Kuchnia

zupy

Zupa czosnkowa z chipsem serowym Składniki:

1 litr bulionu mięsno warzywnego
15 ząbków czosnku
4 ziemniaki
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
100 ml kremówki 30%
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
Do smaku:
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
olej rydzowy
Chipsy serowe:
100 g żółtego sera

Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej rzepakowy dodać cebulę i chwilkę podsmażać. Cebula nie powinna się zrumienić tylko pozostać biała i szklista. Dodać czosnek, ziemniaki i całość jeszcze chwilę podsmażamy nie zapominając o mieszaniu. Wlać bulion dodać tymianek i gotować do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu całość zmiksować blenderem na krem. Wlać kremówkę ponownie zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Chipsy serowe:
Ser zetrzeć na dużych oczkach. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i nałożyć na płasko niewielkie porcje sera. Smażyć do momentu aż ser od dołu zrobi się lekko złoty, odwrócić i podsmażyć na złoto z drugie strony. Przełożyć na ręcznik papierowy.
Do miski wlać porcję zupy czosnkowej, skropić olejem rydzowym i dodać chipsy serowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation