Kuchnia

Słodkości

Waniliowa gorąca czekolada
Składniki na 8 porcji:
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
150 ml pełnotłustego mleka
150ml likieru czekoladowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
10-30g cukru (dosłodzić według smaku)
15g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
100g gorzkiej czekolady 70%
Wierzch:
250ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru

1. Do rondla o grubym dnie wlać oba mleka, likier czekoladowy, ekstrakt waniliowy, cukier waniliowy, cukier, kakao, cynamon.
2. Podgrzewać, a gdy masa będzie ciepła dodać połamana gorzką czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Ciągle mieszając zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 10 minut, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszając). Zdjąć z ognia.
3. Schłodzoną śmietankę ubić z cynamonem i cukrem pudrem.
4. Czekoladę rozlać do małych filiżanek, a wierzch ozdobić bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation