Kuchnia

Słodkości

Owoce pod bezową pierzynką przepis | Kotlet.TV

Składniki:
ok. 2 szklanki owoców (np. z mrożonki; może być mniej owoców)
2–3 łyżki cukru (to do owoców)
1 łyżka wody
2 białka
3/4 szklanki cukru (to do bezy)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Krok 1:
Owoce możecie wykorzystać świeże, jeśli z mrożonki, to proponuję je krótko podsmażyć. Czyli na patelnię wrzucam owoce, dolewam 1 łyżkę wody i cukier.

Krok 2:
Podsmażam, aż będą mięciutkie.

Krok 3:
Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Najlepszy cukier to drobny kryształ, ale i cukier puder będzie dobry. Do ubitej na sztywno piany dorzucam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, chwilkę miksuję.

Krok 4:
Napełniam pianą szprycę (to możecie pominąć, nakładanie łyżką też będzie całkiem przyjemne). Moja szpryca ma założoną końcówkę o przekroju gwiazdki.

Krok 5:
Do kokilek nakładam owoce i przykrywam je pianą (przy pomocy szprycy lub łyżką). Jeśli robię szprycą to staram się dokładnie pokryć cały deser, jeśli łyżką, to po prostu potem delikatnie wyrównuję.

Krok 6:
Deser wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut (maksymalnie), aż beza się zarumieni z wierzchu i zrobi się beżowa. Ja piekę z dolną grzałką i z termoobiegiem przy zamkniętych drzwiczkach. Uchylam piekarnik, daję jej odrobinkę ostygnąć, a potem podaję jeszcze ciepłą. Beza Wam najpierw urośnie, a potem opadnie, ale jeśli dacie jej właśnie z 5–10 minut postać w tym piekarniku, to tylko troszeczkę opadnie. Polecam podawać na ciepło. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation