Kuchnia

Pieczywo

Składniki
10 g świeżych drożdży
60 ml letniego mleka
około 100 ml letniej wody
1 łyżka miodu
pół łyżeczki soli
150 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
1 łyżka oleju
Wykonanie
Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem i rozmieszaj.
W misie miksera umieść obydwie mąki, sól, olej i miód.
Wlej rozmieszane drożdże oraz letnią wodę.
Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej letniej wody.
Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni - ciasto szybciej wyrośnie).
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i krótko wyrób.
Podziel na bułeczki, uformuj ich kształt i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykryj i odstaw na około 30 minut, aby się lekko napuszyły.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation