Kuchnia

coś z mięsa

Drobiowe pulpeciki po hawajsku
Składniki:
500g drobiowego mięsa mielonego
(u nas z indyka)
sól, pieprz,
ostra papryka w proszku
suszone oregano
szczypta wegety
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
5-6 łyżek pokrojonego ananasa
(u nas z puszki)
1 łyżeczka cukru
2/3 szklanki soku ananasowego
4-5 łyżek keczupu pikantnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, ziołami i wegetą według uznania, dobrze wymieszaj. Uformuj małe kulki. U nas z 500g mięsa wyszło 16 pulpecików.* Gotuj pulpeciki na parze przez ok. 20 minut.
*Jeśli mięso nie będzie się kleić dodaj jajko



2. Marchewkę pokrój w paski, paprykę w kostkę. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż warzywa i ananasa, po kilku minutach dodaj cukier. Gdy się rozpuści wlej sok z ananasa i keczup. Wymieszaj. Dopraw do smaku. Po kilku minutach, gdy marchewka będzie miękka dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszaj sos aż zgęstnieje.

3. Jeśli sos będzie za gęsty dolej wody lub soku z ananasa. Jeśli chcesz, żeby danie było ostrzejsze dopraw sproszkowaną chilli. Gdy pulpeciki się ugotują przełóż je do sosu i wymieszaj.
Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego :)




Nasze oceny:

Basia: Jest to bardzo smaczne danie, idealne dla miłośników chińskiego słodko-kwaśnego kurczaka. Zamiast mięsa mielonego można dodać podsmażoną pierś kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation