Design

Mangol

Składniki na masę serową:

1000 g serka mascarpone
4 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (proszku budyniowego)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera roztrzepać jajka razem z cukrem. Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać pastę z wanilii i budyń w proszku, zmiksować.

Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową, wyrównać.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Formę z masą serową włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec z parą wodną* około 1 godziny i 15 - 30 minut.

Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.

Krem budyniowy:

3 żółtka
50 g drobnego cukru do wypieków
20 g mąki pszennej (2 łyżki)
7 g mąki ziemniaczanej (pół łyżki)
225 ml mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii

Ponadto:

1 nieduże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w plasterki

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 30 ml mleka, mąki, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.

Zdjąć z palnika, od razy wylać na schłodzony sernik, wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki mango.

* sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation