DIY - zrób to sam

Kulinaria

SERNIK CZARNO-BIALY.

Składniki

1 kg twarogu mielonego (u mnie wiaderkowy na sernik)
4 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru pudru (w wersji light - 1/3 szklanki słodzika)
budyń czekoladowy (opakowanie ok. 50 g)*
2 łyżki odtłuszczonego kakao
2 łyżki kaszy manny

budyń śmietankowy (opakowanie ok. 50 g)
0,5 litra mleka
opcjonalnie cukier/słodzik (2-3 łyżki)


*można oczywiście kombinować ze smakami budyniów

Żółtka oddzielić od białek. W jednej misce zmiksować żółtka i pozostałe składniki, a w drugiej ubić białka. Dodać je do masy i delikatnie wmieszać. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45-60 minut w 180 stopniach (aż wierzch się lekko zetnie).
Po ostudzeniu przygotować budyń (według przepisu na opakowaniu). Wlać go we wgłębienie sernika. Wierzch warto posypać ulubionymi dodatkami. U mnie zwykle są to pokrojone orzechy, ale tym razem - na potrzeby kolorystyki - wiórki czekoladowe. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation